Bersalin Induce 37 Minggu

Bagi mengatasi masalah ini, kebanyakkan doktor akan mengambil keputusan untuk membei ubat cetusan (induce) bagi memulakan proses sakit bersalin. Namun begitu pengalaman itu boleh menjadi sama ada pengalaman yang terindah dan juga mengerikan. Memandangkan esok adalah tarikh yang cantik iaitu 11 November, saya pun bertanyakan pada doktor sekiranya saya mahu 'induce' untuk bersalin esok. Ibu juga boleh mengesan kolostrum keluar dari kedua payu dara. Alhamdulillahsemuanya berjalan lancar. Anda kini hamil 37 minggu, atau dalam minggu ke-38 kehamilan jika anda lebih suka mengiranya begitu. Jelezzz jer tengok kengkawan seangkatan lain yang dah bersalin seperti Ieda & Kak Mar. Apabila bayi dilahirkan sebelum 37 minggu, ia dipanggil bayi pramatang. Sekarang SS dah pown 8 bulan ( 32 minggu ) nk masuk 33 minggu jerBuat masa sekarang jika baby lahir dia dikategorikan sebagai baby Pra-matangtapi jika dia lahir pada usia 36 minggu insyaallah dia berada dalam situasi bayi yang normal. Gaban pun kena induce ye sama la macam saya , anak sulung dan no 2 kena induce sebab darah tinggi tapi yg masa bersalin anak no. hope you guys are doing well. 29pm secara pembedahan seberat 3. Makan VCO (Virgin Coconut Oil) atau bahasa melayunya minyak kelapa dara. Siyez x sangka sangat2 bleh dapat penuhkan 1 botol. Lokasi dia betul² depan meja nurse. Erm cm x best je bersalin tarikh 2 Mac. nie rm15 ja tak termasuk service charge ah kawan2. "V" UMUR 25 TAHUN G1 P0 A0 USIA KEHAMILAN 3 9 + 5 MINGGU DI BPS ELIS, Amd. K alau diimbas kembali kenangan bersalin dan melahirkan, Arissa - Lahir pada minggu ke 3 8 dengan bantuan epidural dan induce Alina - Lahir pada minggu ke 37 dengan prosedur induce Ammar - Juga lahir pada minggu ke 37 dengan prosedur induce. Masa checkup, ada beritahu dengan nurse perut kerap mengeras dan baby kurang bergerak, lepas tu nurse check perut mengeras 15 saat on off. Asslamualaikum. kandungan ke 4 ni sampai jugak ke tempoh 37 minggu Ok. so byk perkara berlaku. Agak sakit sampai saya tersentak. Selamat Tahun Baru 2012 !!. Hari ni mama free sikittak free mana pun. Minggu ke-31 - Ibu akan mendapati tanda kesan regangan merah pada perut. Alhamdulillah Allah permudahkan proses bersalin tanpa induce, tanpa. Yang paling penting bila buat keputusan balik rumah, buatnya tetiba nak bersalin, kena pastikan ada orang kat rumah yang boleh hantar ke hospital. Perut kita sudah begitu besar dan berat. Kalau tak bersalin juga, INDUCE. detail on 10th check up:- usia kandungan: 37 minggu++. Kalau ibu-ibu membuat keputusan sendiri tidak mahu mengikut nasihat doktor untuk induce selepas 41 minggu pun, yang paling penting sekali ialah ibu-ibu ini mendapat 'informed consent' iaitu diberi penerangan kenapa doktor memberi nasihat ini dan dipantau dengan lebih kerap sehingga bersalin (bukan dibiarkan saja tanpa memantau kesihatan janin). Pengalaman Bersalin Induce, 22 Jam Tahan Sakit. Aku kene induce jam 6am hari Khamis. Minum milo yang dibancuh dengan 2-3 sudu margerin supaya laluan cepat terbuka; Rebus epal hijau pastu makan time tgh sakit contraction; Amalkan membaca surah maryam untuk memudahkan. da time mlm, tdo sorg2, rs sedih sgt. 20mlm kali terakhir doc cek jalan,alhamdulillah dah 8 cm. Selain tempat untuk bersalin, perlu juga ditentukan bagaimana kelahiran itu nanti akan berjalan. 8 kg dan panjang tubuhnya diukur dari bagian kepala sampai kebagian kaki sudah mencapai 49 cm. UA tak puasa pun, penat sangat. Tetapi saya menolak kerana kasihankan suami tinggal sendirian walaupun suami pernah juga menanyakan perkara yang sama. contohnya naik turun tangga 13 tingkat flat rumah mak mertua aku daki weh. haaa…ko rasaaaaa…. Saya cuma jumpa sekali masa minggu ke 17 dan tiada lagi selepas itu, sehingga la minggu ke 37, baru jumpa semula dan dijangka kena jumpa doktor setiap minggu sehingga bersalin. Tapi saya dan suami masih memegang kata2. Akan tetapi, berdasarkan penelitian dari Organisasi Kesehatan untuk Ibu dan Bayi di Amerika Serikat, March of Dimes, usia kehamilan paling ideal untuk Ibu bisa melahirkan bayi adalah 40 minggu. Selaput perlindungan seperti lilin (vernix caseosa) juga mula tanggal. Sampai wad bersalin, nurse ambil urine dan check denyutan jantung baby. Susan Ricci's 3rd edition of Essentials of Maternity, Newborn, and Women's Health Nursing helps busy students learn what they need to pass the NCLEX-RN and safely practice maternity nursing. InsyaAllah , baby girl. Pukul 6 pagi nurse kejutkan aku, nak masukkan ubat induce down under. 8 nie selepas keluar 1st blood show. Lebih-lebih lagi masa kat spital lepas delivered baby. Pengalaman bersalin, induce c-section #sicomelpipimerah mau tak mau kena juga bersalin di usia kandungan 38 minggu. Terlalu amat jarang bayi lahir melebihi 42 minggu kecuali si ibu itu lupa tarikh haid, atau menipu tarikh sebenar. mslh bilik penuh atau x. Bila saya bangun, saya tengok darah dah keluar banyak sampai pad 24cm kena tukar 4, 5 kali sehari. Sepanjang masa duk menunggu. P art ni yg seram sikit. Alhamdulillah baby sudah masuk minggu ke 37. selepas hujan pasti ada mentari dan pelangi. Dicatat oleh Aiza Haris di 9:37 PG 0 ulasan. EDD sepatutnya 26 Disember 2010 :) Kelahiran kali ini melalui pembedahan kerana air ketuban Ummi dah mula keluar dari pagi Selasa tetapi masih tiada rasa sakit. Ratna bisik dekat asben n my mum. Masuk minggu ke-37 masa tu, doktor Prof. Terus betul2 awal. gerun pulak bila dengar kene induce kalau dah terlewat sampai 9 hari. Pregancy kali ketiga ni agak mendebarkan. Rata-rata berat badan bayi 36 minggu adalah 2,5 kg sampai dengan 2,8 kg sedangkan panjangnya sendiri dari kepala sampai kaki sekitar 47 cm atau 48,3 cm. 00 pagi 5 Januari saya mula merasakan kesakitan seperti sakit masa kita datang bulan, kejap2 tapi sakit leh tahan la. Lebih kurang 2 minggu lebih sahaja sebelum tiba ke tarikh dijangka bersalin. Doktor masukkan ubat induce kol 6 petang lebih2 gitu, kol 8 malam aku dh start rase kontraksi. dah 37 minggu 37 minggu dah dikira full term kan. Minggu sebelum itu mak ada tawarkan untuk menjaga Imaan dan saya boleh berulang alik daripada pejabat ke rumah sehingga tarikh jangkaan bersalin pada 11. Aku memang redha je kena induce sebab baby dah overdue 4 hari dah. Pergi ke kaunter kecemasan, i inform ketuban i leaking (waktu tu minggu ke 34). buasir akan surut beberapa minggu selepas anda bersalin. Panjang badannya kini boleh mencecah 37 cm dengan berat 900 g. Nurul dh merasai induce tuh mcmna harap lps ni di beri peluang merasai bersalin normal plk. Salam weekend semua. ari ke hari makin kerap sakit lepastu dah jangkit masa tido dan berdiri,berjalan pun sakit. Leen dah siap mandi sume mase doc tu datang tengok leen. Aku bersalin masa tu dah 41 minggu, dah overdue kauu. Jangan amik induce or epidural. so byk perkara berlaku. Tapi2 tanda2 bersalin masih tidak kelihatan. 37 minggu sudah. Semasa minggu ke 35, ibu sudah rasa sukar untuk mendapatkan posisi tidur yang selesa. Sebelum tu, aku dah google-google Dr O&G kat hospital situ then aku pilih Dr. Ibu di minta bersalin awal daripada tarikh jangkaan 3. Dua hari ni hphone tak berhenti ringing n msj. sabor je la. Tapi yang bestnya company dia akan bayarkan semua kos dulu dan akan potong gaji untuk bayar balik secara ansuran. Bercak muncul karena rahim Anda berubah jadi sensitif menjelang akan bersalin. Ikutkan kebiasaan, diabetic kena bersalin minggu ke 38, ada gak yang dipaksa bersalin masa minggu ke 36. Terus lah ke GMC (Gombak Medical Center) untuk consult dengan Doc Hamiza. ketahuilah,itu semua aturan Allah. aku ngadulah kat dr Siti Mariam ttg aku dah tak larat nak gie keje lagi dan lagi ssatu aku aku rasa aamat sakit sangat di bahagian kelengkang aku + vagina aku pastu Dr. com Blogger 38 1 25 tag:blogger. Pun depa tamau nak bagi "induce" lagi. Yang agak sinonim dengan tempat ini adalah kesejukan suhunya. Berbaki 3 minggu lagi untuk bersalin si kecil yang kedua. Lepas bersalin badan masih lemah, masa nak pi toilet hampir rebah! ( Cons). Hasilnya kandungan boleh mencecah lebih 42 minggu jika dibiarkan. Rata-rata berat badan bayi 36 minggu adalah 2,5 kg sampai dengan 2,8 kg sedangkan panjangnya sendiri dari kepala sampai kaki sekitar 47 cm atau 48,3 cm. Sape tak geram! haha. kalau sampai due date belum bersalin kemungkinan akan di induce. Mak kata tak sakit. Alhamdulillah,saya sama sekali tidak menyangka bahawa saya melalui proses bersalin yang agak mudah untuk zuriat kedua. so if still no contraction or signs of delivery, then they will induce lah. if 24 jam sakit. abg buat, mandi air akar. penting tuk bagi kesedaran kat org malaysia supaya menghargai kesihatan diri & tak abuse hospital. Tekak sakit. Dalam satu kajian (Rujukan 1) menunjukkan, pengambilan buah kurma pada penghujung kehamilan iaitu beberapa minggu sebelum bersalin boleh membantu ibu tersebut lebih mudah bersalin kerana ia boleh membantu supaya pintu rahim terbuka dan kembang dengan lebih mudah, oleh itu tidak …. Selalunya kelahiran akan berlaku secara natural atau dipaksa (sekiranya ada justifikasi untuk dilakukan sedemikian). Sue ok jelah. Due date bersalin sebenarnya 13hb Oktober 2014 (Due date adalah pregnant pada minggu ke-40). ciput je la sbnrnya jumlah masa keje aku hehehe. terus suruh tuan tanah panggil nurse. Kan aku amik cuti rehat awal dari tarikh jangkaan bersalin asalnya nak amik 5 hari je, tapi sebab minggu sebelum tu adik lelaki ku mahu bernikah maka aku tambah ler lagi sehari. Antara petanda-petanda awal ini ialah:. Tempoh kehamilan sudah memasuki minggu ke 37. Seperti biasa saya pergi berjumpa Doktor Klinik Bersalin. saye ingat panjatkan rase syukur yg amat sgt pade Allah. Mengikuti perkembangan janin 37 minggu kehamilan yang makin mantap, ibu juga akan merasakan beberapa hal baru, antara lain: 1. Bila nampak ada tanda-tanda bersalin seperti bleeding + lendir + kontraksi, Fal tidak terus bergegas ke hospital seperti pengalaman sebelum ini sebab tahu nanti kena tunggu lama di. Assalamualaikum. tepat jam 2 pagi tak boleh tidur, kerap pusing2 je baby dalam perut tu, belakang pon sakit sangat. Berat si kecil masih akan terus bertambah sampai waktunya melahirkan. Sue ok jelah. Sakit sangat wa cakap lu. Pas pasang tiub tu kene jalan kaki weh pegi bilik bedah. Sebab pengalaman yg lepas2 tak sama Eh, masa damia ngan khalish lebih kurang sama je. bila aku kata sakit jer terus dia dtg klhehehe. Di lanjutkan kerana?Kerana baby tak mahu keluar ler pd jangkaan tarikh itu. Biasanya ia akan dilakukan jika tarikh jangkaan bersalin anda melebihi tujuh hari ataupun bayi anda perlu dikeluarkan segera bagi mengelakkan masalah yang tidak diingini. Hari jumaat sebelum tu (18/11) aku masih pergi kerja langsung takde tanda apa-apa, macam biasa je. Hari ni genap 35 minggu. Sabtu minggu depan pun full. contohnya naik turun tangga 13 tingkat flat rumah mak mertua aku daki weh. DATA SUBYEKTIF 1. happy sebab kalau betul dah masanya saya tak perlu induce. korang jgn la percayasakit bersalin tue lg sakit dari senggugutkul 7 lebih, bidan kat sini dtg check, dia kate bukaan baru 3cmtapi aku dah rase hazab giler dah niekul 8. 00 pagi 8/12/2016 aku dibawa ke Labour Room. atau kat mane2 :) nebes!. 2KG (turun 100gm dari berat badan semasa 36w 2d minggu lepas). Tarikh jangkaan bersalin 12. pengalaman aku tiga2 nya awal dr due. Ketika ini, anda perlu berada dalam dewan bersalin dengan segera. Namun jumlah ini akan kembali menurun kepada 400ml sekiranya bayi berjaya bertahan sehingga minggu ke-42. Pengalaman Bersalin cara Induce [Part 1] Esok Mufi genap berumur dua bulan J. tukar la bj warna pink tu. Berat badan terkini sebelum bersalin dicatatkan adalah sebanyak 77. jadinya dah tentu la aku akan di induce untuk cepatkan bukaan rahim. Wlu ade improvemnt, mrk tetap decide utk paksa aku bersalin secara induce. Masuk bilik doctor utk reviewmsikit. 04kg lepas 2 minggu lahir. Tapi tetap tak nak keluar. Seperti yang anda tahu, keputihan berlebihan adalah normal, tapi perhatikan jika anda melihat mukus dengan darah, ini bermakna anda sudah mahu bersalin. Lepas 2 bulan timbang. Baby pulak dah 3. 37 minggu dah kau. hijau jer mata memandangtapi kena menapak. Sempat berbual dengan diorg, mmg semua tu dah lebih 37 minggu ke atas. DATA SUBYEKTIF 1. Kelas cancel, maka ada sedikit masa nak membebel kat sini. Induce hanya membantu apabila serviks anda mula melembut dan. Samaada selepas Krismas ataupun kalau 2nd baby ni nak lahir 2012, lahir time public holiday tahun baru 1/1/2012. KANDUNGAN 37 MINGGU : TANDA BERSALIN March 02, 2014 Alhamdulillah. Takde la terkejut sangat. Rasa terharu sangat sebab aku dah pesan kat mak supaya doa je dari rumah. Aku panggil MO dan cakap la aku ok untuk INDUCE. Sakit pertama yg datang lepas induce sekitar jam 9pm. jadinya aku kenelah bersalin " secara paksa ". Masa Syahmi tu Kak Put perlu monitor tekanan darah sehingga 6minggu, lepas tu baru tekanan darah stabil. Sebenarnya, mayoritas ibu hamil akan mengalami persalinan di usia kandungan pada minggu ke-40. induce labour coz air ketuban kurang…leaking rasanya time tu. Mukah Pages feeds sensational social media information just on your fingertips!. 11/11 sebelum aku bersalin Aku & anak2 sempat buat sambutan besday en papa yang ke 39-tahun bersekali dgn besday Abg Adeeb yang ke 5 tah. genap 37 minggu. Tetapi anda masih berisiko menghadapi pre-eclampsia selama 4 minggu selepas bayi dilahirkan terutama pre-eclampsia dikesan ketika anda mengandung 37 minggu ke atas. Lepas tu setiap minggu. Ibu di minggu ke 37 Sejak minggu ke 37, banyak ibu hamil tidak mendapatkan berat badan sama sekali selama bulan […]. Untuk kali ni, BW still. Risiko kerosakan saraf bayi 7. Ibu akan di induce dan melahirkan baby seperti biasa sebab baby dah besar, dah cukup sifat proses diatas tidak sesuai diguna pakai. Cuma takda apa tanda bersalin yang lain. So, doc menasihatkan cikgu supaya sentiasa alert dgn pergerakan baby. Maka duduklah aku kat wad selama dua minggu. Ada juga yang terlampau risau kerana bila induce guna belon. masuk jer ke minggu 38, air ketuban pecah. Mengikuti perkembangan janin 37 minggu kehamilan yang makin mantap, ibu juga akan merasakan beberapa hal baru, antara lain: 1. x sampai sejam kemudian. Selepas melakukan beberapa proses seperti induce bagi mempercepatkan kelahiran, akhirnya pada jam 11. Sebelum tido pun saya sempat buat 50x. Diwaktu kandungan 37 minggu di mana bersalin boleh berlaku bila-bila aku rasa tak sempat nak pakai minyak kelapa dara. Perut kau seakan akan mengeras rasa macam nak pecah lepas tu kau terpaksa mengerekot menahan sakit. Wad bersalin penuh! Aku tergumam. Hari ni genap minggu ke-37 dan 1 hari ( 9 bulan 8 hari ), makanya tinggal lagi 2 hari lg utk Hanie meletoppp kalau ikut tempoh dlm Islam. Anak kedua Fal, diberi nama Fharelyne Joeyna atau nama manjanya Wewen. Ntah bila akan bersalin pun tak pasti. mak aih takutnya la. Ramai yang sudah bersalin ketika usia kandungan 38 minggu. GDM mommy mmg xleh overdue kata gynae. selama 2 minggu kat teluk intan mmg heaven, my mum akan masak b4 p keje, my abah dh pencen, so dia busykan diri p kebun utk exercise, so i just lepak2 tgk tv kat rumahpagi2 jalan2 pusing kampung p rumah my auntytp dok tunggu bby x keluar2dkt 2 minggu x jumpa hubby, so weekend yg pttnya i bersalin my hubby balik perakdok la pujuk bby. Your search is made easy. dia kena induce start hari Isnin. Salam semuaAku ni sebenarnya dah 37 minggu pragnent; second baby. Saya pun dah biasa dengan kelahiran secara induce dari anak sulong lagi. Mungkin sebab keadaan aku yang terlampau sakit tapi aku diam kat katil cuma pusing kiri kanan je jiran katil depan tepi semua selalu tolong aku. Yang ni rasa maacam keras macam batu. x dapat nak bayangkan mcm mn sakitnye. Walaubagaimanapun, ini tidak bermakna komplikasi tidak boleh berlaku dari proses bersalin induce. Yakin lebih aku ni. 37 minggu Assalamualaikumsekarang saya dah 37 minggu 2 hari. tu pun kene induce sebab doktor kata baby dah. Apabila ditemukan alat yang diduga mengalami gangguan/kelainan, segera laporkan kepada pengelola alat di Fasilitas Pelayanan Kebidanan untuk dilakukan perbaikan dan mengeluarkan alat dari ruang penyimpanan alat. Anda akan mendapatkan perbedaan ukuran ketika sebelum anda konsumsi vimax. Bersalin normal lepas caesarian x sampai 2 tahun. Macam fana, first appointment di Klinik Kesihatan Ibu dan Anak (KKIA) nurse dah tanya nanti nak bersalin dekat mana. Cuma doktor minta baring sejam lepas induce untuk pastikan ubat tu meresap. Best, ada tv dan bilik air sendiri. Itu bukan tanda nak bersalin. Di sini saya share bil bersalin sister in law saya yg telah selamat bersalin pada Januari 2015. Tak pernah alaminya tp utk kalini kena induce hero ke 3 ibu. Ada gula dalam urin. Ada jugak yg cakap boleh masukkan kapsul tersebut ke dalam vagina. Cubicle aku tu ada 4 org je. Jadi kami berdua dah lega di situ. Tak lama pastu doktor sorang lagi cek dah 5 cm, terus dia suruh masuk bilik bersalin. lepas tue diorang terus bawak pergi ke bilik. nie rm15 ja tak termasuk service charge ah kawan2. Dalam fikiran risau sangat sebab baru 36 Minggu. dan terus cakap ngan nurse yang lepas ni dah terus checkup dengan hospital bersalin. Takde lah premature pun. after 5jam tu,Dr. Katil sebelah kes placentia previa tahap 4. Pada 10 November 2011 petang, saya ke hospital untuk pemeriksaan kandungan yang pada waktu itu sudah 38 minggu. Minggu ni pulak mata sakit, macam berair je. Aku kene induce jam 6am hari Khamis. Contoh askeb bersalin normal 1. so selama dorang kawen ni, dorang jadi 'laki bini jarak jauh la'. Tapi seksa sakit perut, tak larat jalan bawak perut, semput, sakit kaki, sakit ari ari, dari pregnant minggu ke-36 dah rasa. Selebihnya jatuh dalam julat tarikh 37 minggu hingga 42 minggu. Honestly aku tak kisah bersalin normal or c-zer asalkan baby aku selamat. Aku nak bercerita sikit pengalaman bersalin dengan cara induce. Saya kena induce tau. Mild contraction atau braxton hicks da terasa. Even maybe sakit tangan my Dearie aku ramas. sakit manja2 jek bila ketua nurse masukkan sebiji ubat (induce) kat laluan bawah. Ezan sempat request bilik single tapi nurse kate bilik full. Yakin lebih aku ni. Macam anak pertama, cx nak teran bersalin dan teran nak yak. Assalam Kak Cho, bila baca, tringat mase bersalin kan Aurel, sbb bersalin normal, di Hospital Kajang, Alhamdulillah, dapat Nurse Senior yg byk pengalaman smasa bersalin, so tak risau la nak bersalin. Fluorescently. kalau ikut Islam, 9 bulan 10 hari dah boleh bersalin. 2KG (turun 100gm dari berat badan semasa 36w 2d minggu lepas). anda boleh dapatkan dalam website pure beauty atau dapakan di watson berdekataan anda. Sampai rasa macam bola melekat kat perut. baby bleh kluar anytime je. julat tarikh 37 minggu hingga 42 minggu. 5jam dok menahan sakit yg seminit sekali tupuas nanges. Semasa checkup minggu ke 36 laporan scan menunjukkan air ketuban makin sikit. Berikut beberapa maklumat yang anda perlu tahu tentang maternity leave dan faedah bersalin (maternity allowance). Bila-bila masa sahaja aku boleh bersalin. Pilihan ini harus ditentukan terutamanya jika anda merancang melahirkan bayi anda di Hospital/Klinik Bersalin Swasta kerana. Antaranya perut memulas macam nak berak tapi tak berak pun. Lebih kurang 2 minggu lebih sahaja sebelum tiba ke tarikh dijangka bersalin. manakala 05/09/2014 saya akan di induce @ paksa bersalin Serius saya takut sangat tau bila pikir pasal induce bagai ni. So, semalam aku g check up, doc scan sekali lagi dan keputusannya baby ok, kepala dah berada dibawah ala- ala dh sedia nak kuar la kononnya. Cuti Bersalin Swasta. kalau tanya perasaan malas nak kongsi dulu. Apabila bersalin di rumah,mereka hanya ditemani oleh ahli keluarga atau bidan. Dengan berlanjutnya kehamilan : 1. Makan minggu jugak nak siap. Tapi dia kata kita takleh induce, so memang kena bagi laluan buka sendiri. Skarang saya menunggu dan berharap baby saya sudi kluar sebelum doktor decide untuk induce saya. Krai sebab ada pakar,plus sebelum ni pun aku bersalin kat situ. dan terus cakap ngan nurse yang lepas ni dah terus checkup dengan hospital bersalin. SET BERSALIN Yana. 17 April 2008, Aku pergi check-up seperti biasa dan hari nie aku memang berniat nak ambil mc 2 hari sampai esok. Macam mana lah rupanya nanti? Semoga aku bersalin dengan mudah dan semuanya selamat. and baby saya size tak besar pon 2. Masa bersalin ank sulung hari tu langsung tak rasa sakit. Dalam hati aku, ah sah air ketuban la ni. itu sbb penting terus booking check up ngan ppum seawal tahu kita pregnant. Pukul 6 pagi nurse kejutkan aku, nak masukkan ubat induce down under. Doktor induce 2x tapi jalan masih tak buka. Dengan berlanjutnya kehamilan : 1. Untuk ibu kali pertama, bayi mereka mula engages dalam tempoh 2-4 minggu sebelum EDD anda. Sudah tentu ia sangat berbahaya kepada si kecil sekiranya tiada gesaan bersalin. Merangsang puting boleh menyebabkan rahim anda mengecut dan mungkin membawa kepada mempercepatkan proses bersalin. Iaitu kepala bayi akan berada di bawah & hampir dengan pintu rahim. penting tuk bagi kesedaran kat org malaysia supaya menghargai kesihatan diri & tak abuse hospital. Dan sekali lagi doktor bagitahu, esok saya akan di induce lagi sekali. So, kalau aku bersalin awal, kesianlah kat aku en. Rasa tidak selesa pada pelvis juga dirasai pada minggu ke 30 ke atas. Hari ni Jiha 39weeks and 5days pregnant and I went for my 40weeks routine check up wahahahaha sampai ke minggu 40 pon masih gigih gi check up due lagi 2 hariif takde tanda2 nak bersalin kene gi 41week routine check up next Thursday and they akan buat recommendation letter to hospital utk induced on the 9th days after my EDD hehehe amboi sedap eh berenang2 dlm perut ibu. fuh! Banyak kali tau minta ubat lembut najis dekat nurse masa awal-awal sebelum induce tapi diorang semua cakap tak perlulah, sekejap lagilah, eh! belum bagi lagilah. Yang paling best lagi, masa ni la Ziqri kena Chicken Pox. Aku memang cenggitu, padahal orang lain pun beranak juga. Some kate ok je. Nak tunggu 38 minggu jugak. Masa 36 minggu dah kena tahan kat wad, 2 minggu duduk hospital. Bila bermula tahun baru, perkara yang sering diperkatakan ialah berkenaan azam baru. Smalam saya check up kat PPUM lagi. Bersalin Induce Biasanya bila kita dengar perkataan induce ni, bermacam-macam ketakutan mula terbayang. Tanya dokter anda lebih tentang induce kalau ada keraguan. Bersalin pada minggu ke 37 kehamilan. doc will induce once the lady reached the EDD. Pas pasang tiub tu kene jalan kaki weh pegi bilik bedah. 1 Month Anniversary 10 Weeks Pregnant 1st Trimester 2015 2015 Colour Theme 37 Weeks 4 minggu Abah Abim Hassan Adelia Irdina Adik AF AFFSuzukiCup Akad Nikah Alaf 21 Aleeya Aneesa Alya Imanina Anak Buah Asam Pedas Claypot Asam Pedas Kampung Kuantan Mengidam Asam Pedas Ikan Pari Assignment Awak Ayu Insyirah Azam Baby Baby 2016 Baby Girl Baby. Risiko kerosakan saraf bayi 7. Maka i pun sibuk google cara nak cepatkan bersalin. Akak aku cakap, tah tah masa tu pegi kena induce, baby pun lahir 29 Feb. Caiyok-caiyok! Beg hospital tak packing lagi. tidaklah kita tahu ketentuanNya ;) 'seram' jugak cik puteh nak melalui pengalaman kali kedua ini :) Maklumlah kata orang sakit bersalin ni, sakit kedua rasa sakitnya selepas maut. Lebih kurang jam 9. xdapat nak reply komen jadi buat yang dah bersalin tu, Alhamdulillah, dan tahniah Kat sana nak booking bila-bila pun boleh, macam saya minggu ke 36 baru booking jadi sempatlah dua kali check up dengan Doctor kat sana. Sekitar delapan puluh lima persen kelahiran bayi terjadi antara dua minggu. Dua bulan dia kena duduk ward. So bila dah sampai tu rutin cek pun. anda boleh dapatkan dalam website pure beauty atau dapakan di watson berdekataan anda. Ibu biasanya dapat membezakannya dengan sakit 'Braxton Hicks' kerana sakit ketika hampir bersalin selalunya lebih kuat dan lebih tetap. nurse bagi air kopi lepas setengah jam bersalin 5. (Minggu 9 dan berikutnya) Hasil dan perubahan yang kelihatan sekali dari segi panjang dan lebar. my EDD is next week. ABAYA (1); BABY (23); Baju Kurung Patching lace (1); BORONG (1); cara pakai selendang (3); CONTEST BE-ELEGANT (1); FOOD(^_~) (3) HALF MOON SHAWL (4); Hannah. 2nd attemp pagi on my EDD, alhamdulillah juga sbb bukaan da 4cm so doc kata tak perlu induce :) ]. Bila kadungan aku mencapai usia 36 minggu, aku dah mula jadikan ia tempoh berjaga2, ialah, kita tak pasti bila baby nak keluarkan. Kita ni takda pengalaman bila dengar pengalaman bersalin orang terus rasa takut plus excited sebab nak ada baby sendiri. Cek punye cek doktor kata ni dah boleh bersalin ni sebab dah 37minggu. Anakku Lahir 37 Minggu Secara Induce Kerana Kecil Dari Usia Kandungan. Pergi hospital lenggang kangkung serah diri. lme dh x update blog. Bilalah aku nak bersalin ni dah masuk 38 minggu dah nie, Adik ipar aku baru je selamat bersalin anak lelaki tadi. Inilah kemungkinan yang akan berlaku kepada ibu mengandung sebelum bermulanya minggu-minggu atau hari-hari kelahiran. Masa tu saya tak rasa apa-apa kontraksi nak bersalin pun. semuanya dah ditentukan. kena induce : Hai semua sy baru lepas checkup td. haih hope sangat [email protected] minggu baby dah keluar kalau lebih dari due date memang kena 'serah diri' untuk di induce lah jawabnya nauzubillah min zalik. Cubicle aku tu ada 4 org je. Ini bukan sponsored entry ya. Sudahnya hari bayar yuran Kakak Insyirah pada 28/12/18, my hubby settle kan sekali urusan bayaran yuran, buku dan uniform Abang Irsyad walaupun kena pegi 2x. Pas pasang tiub tu kene jalan kaki weh pegi bilik bedah. Alhamdulillah, berpeluang rasa bersalin cara natural untuk anak ke-4. aku kuatkan semangat untuk terus ke sekolah. Selain tempat untuk bersalin, perlu juga ditentukan bagaimana kelahiran itu nanti akan berjalan. Sejarah berulang, bersalin di HTAR Klang pada hari jumaat di waktu tghr. Jadi baby boleh lemas dekat dalam perut, mungkin juga boleh beri kesan yang tak elok pada otak bayi dan tumbesaran dia. Salah pilih menu sebenarnya sebab makan karbohidrat saja. 10 pagi ngam-ngam waktu orang tengah takbir pagi syawal. Minggu pertama cuti, time tu aku dah 38w, tak de lagi tanda2 nk bersalin. Kalo yang pertama dulu saya menggunakan set bersalin Amway. Kontraksi yang berlaku pada sela masa 10 minit dan mengambil masa 30 hingga 40 saat sebelum berlalu adalah petanda ibu sedang sakit bersalin atau in labour. Tak lama tu kaklong terus dibawa ke labour room dan salin pakaian. Alhamdulillah,saya sama sekali tidak menyangka bahawa saya melalui proses bersalin yang agak mudah untuk zuriat kedua. mana nak tau tetiba sakit lepas publish entry nih!oh). Bila kadungan aku mencapai usia 36 minggu, aku dah mula jadikan ia tempoh berjaga2, ialah, kita tak pasti bila baby nak keluarkan. Pada masa yang sama aku rasa lega sebab sah sah la tak kena induce kan sebab dah rasa sakit. Sakit bersalin belum kunjung tiba. Ada yang sama, dan ada juga yang berbeza bagi setiap anak. Anakku Lahir 37 Minggu Secara Induce Kerana Kecil Dari Usia Kandungan. aku bangun n rasa badan dia panas sangat. berat bertambah dari 3. kalau dah start menaip, rasa semuanya ingin diluahkan. terus dah bersalin. Inilah kemungkinan yang akan berlaku kepada ibu mengandung sebelum bermulanya minggu-minggu atau hari-hari kelahiran. Tapi, masa belum sampai. Pada tahap ini, organ dalaman bayi seperti paru-paru dan hati belum berfungsi dengan sempurna dan amat memerlukan penjagaan rapi neonatal (NICU). Sejujurnya, walaupun cikla sudah melahirkan anak 4 kali, tapi kadang-kadang macam tak dapat cam jugak apakah tanda-tanda awal kita nak bersalin tu. Minum milo yang dibancuh dengan 2-3 sudu margerin supaya laluan cepat terbuka; Rebus epal hijau pastu makan time tgh sakit contraction; Amalkan membaca surah maryam untuk memudahkan. 18 ariblan ni jmp dktr lg bincang camne prosedur nk induce. Walaubagaimanapun, saya rasa bil ini agak tinggi sedikit daripada self paid patient yg membayar secara cash atau debit/credit card kerana bil sister in law saya. Selepas itu pemantauan CTG berselang 4 jam dilakukan. cuak sebab dah tahu rasa sakit bersalin macam mana hehe. Tarikh jangkaan bersalin 12. Hidup bukan mudah tetapi hidup itu indah jika kita tahu menghargai erti kehidupan. ni tak, demam sikit trus. Biras aku pun ada cakap induce memang sakit giler-giler. Sampai aku gigil. Lgpon dh berat sgt ni, klu jln kat highway dh xblh nk lebih 40km/j. Bersalin Induce - 30 January 2012. saye ingat panjatkan rase syukur yg amat sgt pade Allah. Jika kita bersalin pada 37 minggu, kita sudah dikira tidak bersalin pra matang. Dalam satu kajian (Rujukan 1) menunjukkan, pengambilan buah kurma pada penghujung kehamilan iaitu beberapa minggu sebelum bersalin boleh membantu ibu tersebut lebih mudah bersalin kerana ia boleh membantu supaya pintu rahim terbuka dan kembang dengan lebih mudah, oleh itu tidak …. Anak perempuan Fal ni lahir pada usia kandungan Fal 37 minggu. Anak kedua Fal, diberi nama Fharelyne Joeyna atau nama manjanya Wewen. Doc cakap bincang dgn husband so doctor kata 24/4/2017 aku akan induce la untuk bersalin. Setiap kali sebelum nak induce saya mesti call bagitahu suami dulu. 8 kg dan panjang tubuhnya diukur dari bagian kepala sampai kebagian kaki sudah mencapai 49 cm. aku pun pasrah la. Bersalin pada minggu ke 37 kehamilan. Macam mana lah rupanya nanti? Semoga aku bersalin dengan mudah dan semuanya selamat. Cuma doktor minta baring sejam lepas induce untuk pastikan ubat tu meresap. 11/03/2015 12:36 PM. Kat ward memang tiap2 hari doctor pakar dtg round, semua cakap nak kena induce. Tanda-tanda hendak bersalin Bayi Turun Ke Bawah Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Smalam saya check up kat PPUM lagi. Pukul 4 pagi - Baca doa dan ayat2 yg biasa aku amalkan. Adoidejavu lagi. Lepas kene induce tu, aku langsung tak rasa sakit nk bersalin ke apa. Bercak darah yang keluar dari vagina di usia 37 minggu kehamilan umumnya normal. Tapi ia tidak banyak. InsyaAllah , baby girl. Hamil 37 Minggu Belum Ada Tanda-tanda Melahirkan. Ibu dah terbayangkan yang ibu kena induce pada 2 Mac nanti, kalau ibumasih belum ada tanda-tanda nak bersalin. phewww~~ putera sulung jij. Abah pun ada tapi dia kat bawah dengan Kak. Pulang ke Putrajaya, esoknya saya terus ke klinik untuk cabut gigi. dan semalam memang ternampak telurnya dengan jelas dan itu bermakna kami akan dapat hero seorang lagi. Kami sedia maklum, kandungan yang hanya berusia 16 minggu tidak mungkin dapat diselamatkan sekiranya dilahirkan pada waktu itu. Pastu awal December sibuk plak dengan urusan aku bersalin anak keempat, memang terus lupa nak mintak list yuran dan buku lagi. Pada 37 minggu hamil, perkembangan bayi begitu maju bahwa ia memiliki koordinasi yang cukup kuat untuk memahami dengan nya atau jari sendiri. Tapi, anak yang lainnya memang bersalin ikut fitrah kata orang. dengan peningnya nak bersalin kat mana lagihuhu~. aidilfitri 2009 ~ lebih kurang 2 minggu sebelum bersalin :: 7. Nak dijadikan citer, masa aku pregnant memang aku ada kencing manis. Walaupun dah gugur melalui injection tapi morning sickness masih tak hilang. Dan sekali lagi doktor bagitahu, esok saya akan di induce lagi sekali. Ada juga yang terlampau risau kerana bila induce guna belon. Kelahiran secara paksa akan dilakukan apabila ada sesuatu keadaan yang mengancam nyawa ibu dan janin. Polisi kebanyakan hospital untuk kehamilan postmatang adalah untuk melakukan prosedur ‘induce’ atau memaksa kelahiran pada minggu ke 41 atau paling lewat pada usia kandungan 41 minggu 2 hari. Saya berpeluang bersalin pada usia kehamilan 37 minggu di hospital tanpa sebarang ubat tahan sakit. mama masih di sini kalau ikutkan this week dah masuk 37 weeks dah so memang tunggu masa je. Bilalah aku nak bersalin ni dah masuk 38 minggu dah nie, Adik ipar aku baru je selamat bersalin anak lelaki tadi. Sampai kat Hospital, terus pergi kaunter. Saya nak sangat rasa bersalin tanpa sebarang jahitan. Tapi, kalau dah 40 minggu masih belum ada tanda-tanda nak bersalin, mungkin ibu-ibu boleh cuba makan nenas ni…manalah tahu boleh cepatkan proses bersalin. masuk jer ke minggu 38, air ketuban pecah. Wad bersalin penuh! Aku tergumam. ekceli Zolyn ni mengajar kat Penang while her husband keje kat PJ. Gaban pun kena induce ye sama la macam saya , anak sulung dan no 2 kena induce sebab darah tinggi tapi yg masa bersalin anak no. berbeza bsalin normal. Aku nak bercerita sikit pengalaman bersalin dengan cara induce. Selepas minggu ke 37, suntikan ini tidak lagi diperlukan kerana di usia kehamilan ke 37 paru-paru bayi dikatakan telah matang sepenuhnya dan bersedia untuk dilahirkan tanpa sebarang risiko yang tinggi. Anak no 4 ni pulak yang kena "paksa" keluar sebab seronok sangat agaknya. 30pg sampai dan selesai jam 10. Apa yang membuat saya yakin yang itu bukan contraction nak bersalin ialah contraction tu tak bermula dengan sela masa yang panjang dan makin lama makin rapat. Banyak kan. Ini bagi minggu yang ke 37. genap 37 minggu. Ha, dah macam orang beranak sulung betul. Kalau dah tak tahan sangat, then amik ler. tapi dia seronok duk dalam perut. Nurse tanya aku dah berapa minggu, dengan yakin aku jawab 37 minggu, bundar terus dari 36 minggu 4 hari. Pada minggu ke-38, puan tentu akan dapat merasa keadaan pundi kencing yang sedikit tertekan dan ini akan menyebabkan kita kerap mahu membuang air kencing. Allah izinkan aku melahirkn anak awl. Tahniah babes ! Baby korang comel² belaka! Kali ni saya nekad nak tunggu sakit bersalin tu datang sendiri tanpa diinduced. Kali ketiga saya terpaksa induce juga sebab dah overdue 41 minggu 3 hari, bersalin di Hospital Putrajaya. So, mmg tak rasa apa pun relex je dan saya bersalin lg cepat. korang boleh search banyak kat internet, dgn segala macam terstimonial. minggu dpn kalo xmo kuar gak terpaksa la induce. Nanti ada yang adore dengan orang Singapore tu memandangkan Ziela Jalil pun duk kejar dia. Bila saya bangun, saya tengok darah dah keluar banyak sampai pad 24cm kena tukar 4, 5 kali sehari. Bila sakit nk bersalin, makan sebiji telur mentah. Nurse tambah dose kot. induce cepat sikit bukaan dari normal, tggu lama untuk fully dilated. Panjang badannya kini boleh mencecah 37 cm dengan berat 900 g. skrang ati dup dap2 nak tgu kelahiran anak pertama. Allah mudahkan hakak bersalin. Alhamdulillah, berpeluang rasa bersalin cara natural untuk anak ke-4. 29pm secara pembedahan seberat 3. Jangan buat keputusan bersalin anda berdasarkan blog saya ya). Yang peliknya, pada minggu 36 dan 37 lalu, aku dh buat cekup di poliklinik dan kedudukan baby adalah normal dan aku telah diberitahu bahawa baby telah "engage". Your search is made easy. Sebelum tu, aku dah google-google Dr O&G kat hospital situ then aku pilih Dr. Sama macam Adam juga. Jika tidak dapat dikawal, doktor akan meminta anda bersalin awal sama ada secara induce atau pembedahan. Haaa, panjang mukadimahnya kan. tak sempat mengantuk. Keb MUNDU SAREN,SLEMAN,YOGYAKARTA No. Selamat Tahun Baru 2012 !!. mls nk upload gambar dari tab. kalau ditanya tanda2 hampir bersalin saya, memang la tak berapa nak perasan pun selama ni sebab tau2 aje ketuban pecah, air ketuban keluar tak henti2. Padahal, sebelum scan, doktor siap bagi tarikh untuk induce. Cuti Bersalin Swasta. Turn out reading air ketuban sis makin kurang which is 4. Saya nak share pengalaman bukan 1 tapi 2 hahaha. Tak sampai 3-4 minggu lagi nak bersalin. Setiap ibu yang bakal bersalin akan mengalami tanda-tanda bersalin. xpela, mana2 jek la. Lepas tu siap kena makan ubat darah tinggi lagi. dr Wan Ratna cakap dia boleh tunggu dalam masa 4 jam untuk cuba bersalin normal, tak boleh lama2 sebab baby pun dah berak takut termakan najis. makan x ble. Sakit bersalin belum kunjung tiba. Teruskan pam walaupun hanya keluar angin. Pada usia kehamilan pekan ini bayi anda masih terus mengembangkan berat tubuhnya hingga sebanyak 28 gram per harinya. 30am - di induce. Diam tak diam seminggu berlalu. Untuk golongan yang berisiko (kalau keturunan memang ada sejarah diabetis) biasanya ibu hamil akan diberi minum air gula (ujian MGTT) sewaktu 24 ke 28 minggu. Makan VCO (Virgin Coconut Oil) atau bahasa melayunya minyak kelapa dara. haaa…ko rasaaaaa…. Alhamdulillah, pada usia kandungan 37 minggu gigi selamat dicabut tanpa sebarang masalah dan komplikasi. Hari jumaat sebelum tu (18/11) aku masih pergi kerja langsung takde tanda apa-apa, macam biasa je. Datang doktor bagitau esok pukul 6 pagi standby pergi dewan bersalin utk monitor sebab kalau masih x sakit kuat kita akan masukkan ubat dan pecahkan air ketuban. Mungkin rezeki dan bahagian masing-masing. Nanie pn induce jugak tp pglaman org lain2, insyaallah bhagian akak akan dipermudahkan. Ni anak 1st aku - aku tak tahu camna tanda-tanda nih. Orang lain, jangan. Yela, macam2 cerita aku dengar pasal induce ni. Ermm, entri ni nak sangat berkongsi sikit pengalaman bila kena acah konon baby nak keluar dah. So Ika dapat bajet time nak pegi China. So aku cubalah cara lain. Berbaki 3 minggu lagi untuk bersalin si kecil yang kedua. Pada usia kehamilan pekan ini bayi anda masih terus mengembangkan berat tubuhnya hingga sebanyak 28 gram per harinya. Sekejap je masa berlalu Berdebar-debar tunggu kelahiran baby. mslh bilik penuh atau x. mak deja dah risau kat kg. terus suruh tuan tanah panggil nurse. note : abah aku leh katekan ari2 callrisau agaknyer. Kerana itulah saya diberikan induce itu. Minggu pertama cuti, time tu aku dah 38w, tak de lagi tanda2 nk bersalin. Tekanan darah ok, pergerakan bayi pun ok, saiz bayi tidak ada yang memusykilkan, dan Doktor Norlida kata, kepala bayi sudah turun ke bawah dengan cantiknya. Minggu terakhir usia kandunganku aku dah terasa sakit di belakang pinggang n bahagian bawah perut kawasan ari2 tiap kali aku bangun dari duduk. Jadi saya ditahan di wad dan diberi ubat serta diberikan ubat untuk memudahkan bersalin. Pastu doktor check, eh still 4 cm, takde peningkatan pun. Kalau ke sini, memang En. bila dah masuk minggu ke 38, time tu memang dah berharap sangat bersalin cepat2. Siti kata erm tu tanda-tanda dah dekat nak bersalin tu hari nie aku genap 37 minggu sebenarnya. Katanya kalau by 18hb tak bersalin lagi, kena pegi hospital untuk IOL (induction of labor). Dua-dua kali bersalin, dua-dua doktor yang pecahkan air ketuban. stress sungguh masa tu kawan2 dan sedara-mara plak hari2 tanya dan msg, " dah bersalin ke belum?". Ratna bisik dekat asben n my mum. Ikutkan due patutnya aku bersalin 28 Disember 2015, tapi sebab dah ada GDM, 21 Disember tu aku memang kena masuk wad dah. Tak lama pastu doktor sorang lagi cek dah 5 cm, terus dia suruh masuk bilik bersalin. 00 pagi 8/12/2016 aku dibawa ke Labour Room. Bayi pula dikatakan lebih hari jika masih belum dilahirkan selepas tarikh 40 minggu, jika melebihi 42 minggu pula dikatakan lebih masa. Genap 37 minggu sewaktu weekly check-up. Pada 10 November 2011 petang, saya ke hospital untuk pemeriksaan kandungan yang pada waktu itu sudah 38 minggu. Saya cuma jumpa sekali masa minggu ke 17 dan tiada lagi selepas itu, sehingga la minggu ke 37, baru jumpa semula dan dijangka kena jumpa doktor setiap minggu sehingga bersalin. 37 pagi, keluarlah zuriat yang ketiga. Slalu bdoa n ckp kt baby suh kluar on time. Kegiatan ini dilakukan sesuai jadwal yang telah ditentukan (1 minggu/2 minggu sekali), tergantung kemampuan teknisi IPSRS. #subscribe #tekan butang loceng #like #comment #share instagram. Bila tak mampu duduk tepi katil dan bongkokkan badan ke depan. Doktor : Nampak gayanya saya cancel la appointment induce minggu depan yer. Aku panggil MO dan cakap la aku ok untuk INDUCE. Kalau ke sini, memang En. proses kelahiran puan perlu dipaksa pada minggu ke-40 sekiranya puan masih tiada tanda untuk bersalin, atau pada minggu ke-38 sekiranya darah tinggi puan dikawal dengan ubat makan. Masih teringat lagi pertemuan 5/7 dgn doktor norasyikin di poliklinik pakar puteri yang memberi tahu baby memang susah dah nak pusing ada 10 % sahaja kalau nak pusing pusaya dan suami perlu buat keputusan segera kerana doktor akan buat surat untuk ceaserHati mana tak terkejut,sebab dua2 anak sebelum ni bersalin normal walaupun dua2 ank kena induce. Insya Allah baby anda takkan dapat jaundice. Alhamdulillah. ni tak, demam sikit trus. td g jmp dktor mgu dpan nk induce sbb baby dh besar dan dah matang. korang jgn la percayasakit bersalin tue lg sakit dari senggugutkul 7 lebih, bidan kat sini dtg check, dia kate bukaan baru 3cmtapi aku dah rase hazab giler dah niekul 8. semua orang waktu tu sangat takut tp arwah nenek tak bagi emak paksa kelahiran tu dan arwah tak bagi emak gi hospital. utk info kucing mengandung 9 minggu. Bila nampak ada tanda-tanda bersalin seperti bleeding + lendir + kontraksi, Fal tidak terus bergegas ke hospital seperti pengalaman sebelum ini sebab tahu nanti kena tunggu lama di. aku google interneet kata klu 38. No painkiller. First baby dulu, masuk jer 37 minggu dah kena bersalin. Kalau boleh 36 minggu atau awal dec dah keluar dah. Allah mudahkan hakak bersalin. Berat badan terkini sebelum bersalin dicatatkan adalah sebanyak 77. Saya buh nama contact tu Contraction. Khamis ini, cukuplah 38 minggu. Pasrah saja lah. detail on 10th check up:- usia kandungan: 37 minggu++. Gambar - ARM atau prosedur induction - pecahkan membrane untuk keluarkan air toban Kebanyakan kelahiran berlaku secara spontan, iaitu sakit bersalin tercetus secara tiba2 apabila sudah sampai cukup bulan atau 'term' iaitu mulai 37 hingga 40 minggu umur kandungan. Mestilah aku baca pengalaman bersalin orang lain. Ia adalah seperti memimik bayi menghisap dan menghantar signal pada otak untuk menghasilkan susu dengan kuantiti yang lebih. Seperti yang anda tahu, keputihan berlebihan adalah normal, tapi perhatikan jika anda melihat mukus dengan darah, ini bermakna anda sudah mahu bersalin. after 5jam tu,Dr. Merangsang puting boleh menyebabkan rahim anda mengecut dan mungkin membawa kepada mempercepatkan proses bersalin. Dicatat oleh Aiza Haris di 9:37 PG 0 ulasan. Your search is made easy. Lepas tu aku jarang berborak dengan baby sebab xda nama panggilan. Tapi takde rasa nak bersalin ke apa, cuma sakitnya Ya Allah mmg lain macam. Dua bulan dia kena duduk ward. Bukan xnk, tp rilek la dulu. Salam semuaAku ni sebenarnya dah 37 minggu pragnent; second baby. seksanya ya Allh, nak mandi pun mcm nak nangis. Yang paling best lagi, masa ni la Ziqri kena Chicken Pox. Di sini tak perlu kipas dan aircond. Masa, berehat dan menjaga diri lazimnya mencukupi untuk diri anda sembuh. Memandangkan esok adalah tarikh yang cantik iaitu 11 November, saya pun bertanyakan pada doktor sekiranya saya mahu 'induce' untuk bersalin esok. Ada dengar daripada orang yang induce ni sakit la, sehingga sanggup tak nak diinduce. Manakala pada payu dara pula akan kelihatan salur darah yang agak jelas timbul. Saya tawarkan set-set cadangan seperti kesuburan, bersalin, penyusuan/breastfeeding etc. lima bintang dengan keluasan antara 37 hingga 278 meter persegi, selain. Ikutkan due patutnya aku bersalin 28 Disember 2015, tapi sebab dah ada GDM, 21 Disember tu aku memang kena masuk wad dah. Krai sebab ada pakar,plus sebelum ni pun aku bersalin kat situ. Ainul Zahaniah. Masa tu memang tak bersedia fizikal mental langsung. Waktu itu, kandungan saya mencecah 37 minggu.